Biografie

Onno de Graaf  ( Alblasserdam, 1956) opleiding Tekenen Schilderen Ontwerpen.

Studeert in 1981 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam.

Kunstenaar in Zeeland. Woont en werkt aan de rand van de Oosterschelde in het bijzondere dorp Kats in de gemeente Noord-Beveland.

Hij is onlangs verhuisd van de onverharde, stille “peripherique “ van het Molstraatje, met uitzicht op de zeedijk en de lege Leendert Abrahampolder, naar het lawaai en de bruisende drukte van Kats-centrum, met zicht op de Katse kerk aan de ene – en de menhir met heel veel baldadig grazende koeien aan de  andere kant. Daar woont hij op de hoek van de Dorpsstraat, achter het huis is zijn  bescheiden atelier, met ingang in de  Dijkstraat.

Onno de Graaf  is een tekenaar, maar maakt voornamelijk monoprints, met uitstapjes naar objecten en beelden.

Monoprints zijn  eenmalige afdrukken . Met zelfgemaakte drukinkt schildert hij op een voorbewerkte plaat. De voorstelling wordt met de hand afgedrukt op Chinees- of Japans papier. De afdruk wordt gemaroufleerd op doek of paneel. Deze methode dwingt hem tot snel handelen en dat is maar goed ook!

Onno de Graaf maakt aanvankelijk veelkleurig volgepropte ingewikkelde expressionistische werken. Nu zijn de afbeeldingen meer ingetogen van kleur en afbeelding.  Lijnvoering, gelaagdheid en structuur, het  knerpend krassen wordt steeds belangrijker. Geconcentreerd, en dus snel, sneller..

Uitgangspunt zijn de vele, vele tekeningetjes en kleine prentjes, die later weer worden vertaald in groter formaat. Tekeningetjes die hij later  weer gebruikt om zijn objecten mee te behangen…

De voorstelling zelf wordt steeds meer onnoembaar en in vorm versimpeld, maar vindt zijn oorsprong in geabstraheerde mens- en dierfiguren, al dan niet met olifantenpijpneus,  bootbokshandschoenen of torenboompropellor.

EXPOSITIES

o.a, in ; Alblasserdam, Rotterdam, Lisse, Schiedam, Delft , Leiden, Zoetermeer, Hoorn, Den Haag, Zwolle, Bergen op Zoom, Oldamt, Middelburg, Dordrecht, Heeswijk-Dinther, Varna, Antwerpen, Berlijn, Folkstone, St. Donat, Flibeaucourt en Kats